ANALISIS HARGA JUAL SAPI POTONG DI CV.MITRA AGRO SANGKURIANG
DOI:
https://doi.org/10.34127/jrakt.v8i1.822Abstract
Determining product pricing is a crucial aspect of business operations as it directly affects revenue and profitability. This study aims to analyze the production cost and selling price of beef cattle and examine the profit margin above production costs based on the established selling price. The research was conducted at CV Mitra Agro Sangkuriang from March to April 2022. Data collection was done through observation, interviews, and documentation, followed by descriptive quantitative analysis. The research findings indicate that production costs are determined using the full costing method, which includes raw material costs, fixed costs, and variable costs. The established selling price is competitively priced in the market. The average selling price per head of beef cattle is Rp 24,748,200, resulting in a total selling price of Rp 150,729,714,000. Profit margins vary, with the lowest price at Rp 5,680,546 per head in September 2021 and the highest price at Rp 7,242,728 in December 2020. This study provides insights into the pricing strategy of beef cattle at CV Mitra Agro Sangkuriang and its impact on profitability.
Key words: Beef Cattle, Production Costs, Selling Prices.
References
Amit, R., & Zott, C. (2020). Business model innovation strategy: Transformational concepts and tools for entrepreneurial leaders. John Wiley & Sons.
Andaruisworo, S. (2021). Kebijakan Pemerintah Dalam Upaya Pengembangan Sapi Lokal (Sapi Bali) Dalam Menunjang Pemenuhan Kebutuhan Protein Hewani Dan Swasembada Daging. Prosiding Seminar Nasional Kesehatan, Sains dan Pembelajaran, 1(1), 788–793.
Badan Pusat Statistik. (2022). Produksi Daging Sapi menurut Provinsi (Ton), 2020-2022. BPS - Statistics Indonesia. https://www.bps.go.id/indicator/24/480/1/produksi-daging-sapi-menurut-provinsi.html
Baker, W. M., & Davè, D. (2021). Using Financial Accounting Throughout Supply Chain Management: Now Is the Time. IUP Journal of Accounting Research & Audit Practices, 20(1).
Charteris, G. (2019). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi dengan Menggunakan Metode Full Costing sebagai Dasar untuk Menentukan Harga Jual Batik pada UD Rangsang Batik Yosowilangun.
Eriswanto, E., & Kartini, T. (2019). Pengaruh Penetapan Harga Jual Terhadap Penjualan Pada Pt. Liza Christina Garment Industry. Ummi, 13(2), 103–112.
Hakim, A., Sembada, P., & Andik, S. D. S. (2021). Dampak Pandemi Covid-19 terhadap Peternakan Hewan Qurban di Kota Sukabumi dan Kabupaten Bogor, Studi Kasus: Zona Hijau dan Merah. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan, 9(3), 120–126.
Helmold, M., Samara, W., & others. (2019). Progress in performance management. Springer.
Irawati, T., & Arifin, S. (2020). Implementasi Metode Harga Pokok Proses Dalam Perhitungan Harga Pokok Produksi Pada Usaha Batik. Jurnal Teknologi Informasi dan Komunikasi (TIKomSiN), 8(1).
Kasmi, M., Ningsih, H., Mardia, M., Amruddin, A., Andryanto, A., Basriwijaya, K. M. Z., Febrinova, R., St Aisyah, R., Firmansyah, F., Tahir, R., & others. (2023). Agribisnis di Era Society 5.0. Yayasan Kita Menulis.
Lestari, K. C., & Amri, A. M. (2020). Sistem Informasi Akuntansi (beserta contoh penerapan aplikasi SIA sederhana dalam UMKM). Deepublish.
Mitchell, W., Wray, L. R., & Watts, M. (2019). Macroeconomics. Bloomsbury Publishing.
Noviasari, E., & Alamsyah, R. (2020). Peranan perhitungan harga pokok produksi pendekatan full costing dalam menentukan harga jual dengan metode cost plus pricing. Jurnal Ilmiah Akuntansi Kesatuan, 8(1), 17–26.
Purwanto, E. (2020). Analisis Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Full Costing Dalam Penetapan Harga Jual. Journal of Applied Managerial Accounting, 4(2), 248–253.
Putri, A. U., Meiriasari, V., & Djuita, P. (2022). Penerapan Metode Cost Plus Pricing Dalam Keputusan Penentuan Harga Jual (Survey Lambemu Kota Bengkulu). Jurnal Ilmiah Ekonomi Global Masa Kini, 13(2), 60–64.
Putri, D. M. (2022). Strategi Pengembangan Usaha Susu Sapi Perah di UD. Rojo Susu Sapi Kota Surabaya. UPN Veteran Jawa Timur.
Sangadji, I. I. (2022). Dasar-Dasar Ilmu Nutrisi Ternak. CV. AZKA PUSTAKA.
Sari, T. (2019). Analisis Penentuan Harga Pokok Produksi pada Pabrik Tahu Kurma di Kabupaten Bondowoso. International Journal of Social Science and Business, 3(3), 264–271.
Wibowo, R. A. (2019). Manajemen Pemasaran. Radna Andi Wibowo.
Zairobi, F. (2023). Penerapan Target Costing Sebagai Upaya Meningkatkan Laba Pada Umkm Istana Kusen Di Masa Pandemi Covid-19. STIE PGRI Dewantara Jombang.